Mam spory problem z zadaniem :
Polecenie :
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długość boków AB i BC oraz przekątnej AC są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej tego walca do pola jego podstawy ( rozpatrz dwa przypadki).
Jeszcze większe było moje zdziwienie , gdy w rozwiązaniu podane były liczby bez jakiś literek typu a czy q.
Przekrój osiowy walca i ciąg geometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Przekrój osiowy walca i ciąg geometryczny
\(\displaystyle{ a,aq,aq^2}\) - ciąg geometryczny
\(\displaystyle{ a,q>0}\)
\(\displaystyle{ a}\) - średnica podstawy
\(\displaystyle{ aq}\) - wysokość
\(\displaystyle{ aq^2}\) - przekątna przekroju osiowego
\(\displaystyle{ \frac{P_b}{P_p} = \frac{2 \pi rh}{\pi r^2} = \frac{2h}{r}= \frac{2aq}{ \frac{a}{2} }=4q}\)
\(\displaystyle{ q}\) policzyzs z Pitagorasa
\(\displaystyle{ (aq^2)^2=a^2+(aq)^2}\)
\(\displaystyle{ a,q>0}\)
\(\displaystyle{ a}\) - średnica podstawy
\(\displaystyle{ aq}\) - wysokość
\(\displaystyle{ aq^2}\) - przekątna przekroju osiowego
\(\displaystyle{ \frac{P_b}{P_p} = \frac{2 \pi rh}{\pi r^2} = \frac{2h}{r}= \frac{2aq}{ \frac{a}{2} }=4q}\)
\(\displaystyle{ q}\) policzyzs z Pitagorasa
\(\displaystyle{ (aq^2)^2=a^2+(aq)^2}\)
- Harahido
- Użytkownik
- Posty: 284
- Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 139 razy
Przekrój osiowy walca i ciąg geometryczny
genialne!
To nie jest pierwszy raz jak mi pomagasz , wielkie dzięki
To nie jest pierwszy raz jak mi pomagasz , wielkie dzięki