Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Płaszczyzna prostopadła do wysokosci stozka dzieli ten stozek na dwie bryły o równych powierzchniach całkowitych. Oblicz stosunek objetosci bry.
No wiec dochodze w obliczeniach , takich samych jak tutaj:
do momentu: \(\displaystyle{ \frac{l ^{2} }{L ^{2} }= \frac{cos \alpha +1}{2}}\) i zupełnie nie rozumiem przejścia w : \(\displaystyle{ cos \alpha =2cos ^{2}( \frac{ \alpha }{2}) -1}\).....proszę o pomoc.
Tworząca stożka, problem trygonometryczno-stereometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Tworząca stożka, problem trygonometryczno-stereometryczny
\(\displaystyle{ cos \alpha =2cos ^{2}( \frac{ \alpha }{2}) -1}\)
To jest wzór (cosinus podwojonego kąta)
\(\displaystyle{ \frac{cos \alpha +1}{2}=\frac{2cos ^{2}( \frac{ \alpha }{2}) -1 +1}{2}=cos ^{2}( \frac{ \alpha }{2})}\)
To jest wzór (cosinus podwojonego kąta)
\(\displaystyle{ \frac{cos \alpha +1}{2}=\frac{2cos ^{2}( \frac{ \alpha }{2}) -1 +1}{2}=cos ^{2}( \frac{ \alpha }{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walbrzych
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz