Mam takie zadanie:
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o stosunku długości boków \(\displaystyle{ 1:2}\)
i polu \(\displaystyle{ 32cm^2}\) Przekątna prostoadłościanu tworzy z jego wysokością kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{3}{5}}\) Wyznacz wymiary prostopadłościanu
wyznacz wymiary
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozienice
wyznacz wymiary
Ostatnio zmieniony 7 sty 2011, o 22:44 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznacz wymiary
\(\displaystyle{ a,b}\) - krawędzie podstawy
\(\displaystyle{ c}\) - krawędź boczna
\(\displaystyle{ a,b}\) policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{b}= \frac{1}{2} \\ ab=32 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ c}\) z:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{a^2+b^2} }{ \sqrt{a^2+b^2+c^2} } = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ c}\) - krawędź boczna
\(\displaystyle{ a,b}\) policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a}{b}= \frac{1}{2} \\ ab=32 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ c}\) z:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{a^2+b^2} }{ \sqrt{a^2+b^2+c^2} } = \frac{3}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozienice