Objętość prostopadłościanu
Objętość prostopadłościanu
Mam obliczyć objętość prostopadłościanu.
Niestety geometria nie jest moją najmocniejszą stroną.-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość prostopadłościanu
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
Na rysunku dorysuj przekątną górnej podstawy.
\(\displaystyle{ a}\) policzysz z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ (a \sqrt{2} )^2=p^2+p^2-2 \cdot p \cdot p \cdot cos\alpha}\)
Mając \(\displaystyle{ a}\) wysokość \(\displaystyle{ h}\) policzysz z Pitagorasa
\(\displaystyle{ h^2=p^2-a^2}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
Na rysunku dorysuj przekątną górnej podstawy.
\(\displaystyle{ a}\) policzysz z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ (a \sqrt{2} )^2=p^2+p^2-2 \cdot p \cdot p \cdot cos\alpha}\)
Mając \(\displaystyle{ a}\) wysokość \(\displaystyle{ h}\) policzysz z Pitagorasa
\(\displaystyle{ h^2=p^2-a^2}\)
Objętość prostopadłościanu
Brakowało mi właśnie twierdzenia cosinusów. Co prawda w odpowiedziach wygląda to inaczej (coś z sinusem połowy kąta alfa), ale po podstawieniu jakiś wartości wychodzi to samo. Dzięki