objętość bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
objętość bryły
Trójkąt równoramienny o polu równym 4sqrt{3} i kącie między ramionami o mierze 120 stopni obraca się dookoła najdłuższego boku. Oblicz objętość powstałej bryły. Proszę o szybką pomoc i z góry dziękuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
objętość bryły
Powstaną dwa stożki złaczone podstawami.
Ze wzoru na pole wyznaczysz ramię, czyli tworzącą stożka.
Z twierdzenia cosunusów policzysz długość podstawy (połowa tej podstawy to wysokość stożka)
Z Pitagorasa policzysz wysokość trójkąta (to będzie promień podstawy stożka)
Ze wzoru na pole wyznaczysz ramię, czyli tworzącą stożka.
Z twierdzenia cosunusów policzysz długość podstawy (połowa tej podstawy to wysokość stożka)
Z Pitagorasa policzysz wysokość trójkąta (to będzie promień podstawy stożka)
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
objętość bryły
Jak możesz to napisz mi to wzorami a ja sobie policze bo niedokońca rozumiem to zadanie
-- 3 sty 2011, o 21:11 --
i ile wychodzi ta tworząca ?-- 3 sty 2011, o 21:21 --Dobra już wiem jak to policzyć. Dzięki
-- 3 sty 2011, o 21:11 --
i ile wychodzi ta tworząca ?-- 3 sty 2011, o 21:21 --Dobra już wiem jak to policzyć. Dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
objętość bryły
Obliczam tworzącą \(\displaystyle{ l}\)
\(\displaystyle{ \frac{l^2sin120^o}{2}=4\sqrt{3}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ (2h)^2=l^2+l^2-2l^2 \cdot cos120^o}\)
Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ r^2=l^2-h^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{l^2sin120^o}{2}=4\sqrt{3}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ (2h)^2=l^2+l^2-2l^2 \cdot cos120^o}\)
Obliczam \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ r^2=l^2-h^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
objętość bryły
I jak policze objetość to stożka to pomnozyć razy 2 aby wyszła objetośc bryły ?-- 3 sty 2011, o 21:29 --objętość tego stozka to razy 2 ?