Ostrosłup pole całkowite i objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

Ostrosłup pole całkowite i objętość

Post autor: viruss3000 »

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość k , a kąt między wysokościami sąsiednich ścian bocznych wychodzących z wierzchołka ostrosłupa ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa.
\(\displaystyle{ k=6\sqrt{3} ,\alpha=60}\)

Całę zadanie mam już rozpisane. Niestety do jego rozwiązania brakuje mi wysokości ściany bocznej. Jak ją mogę obliczyć?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Ostrosłup pole całkowite i objętość

Post autor: cosinus90 »

Wykorzystaj długość krawędzi bocznej i zastosuj odpowiednią funkcję trygonometryczną wiążącą ją z długością wysokości ściany bocznej.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Ostrosłup pole całkowite i objętość

Post autor: Lbubsazob »


Jeżeli dobrze widzę, przekrój jest trójkątem równobocznym, a na dodatek jego bok to połowa przekątnej podstawy, więc mając \(\displaystyle{ k}\), można wyliczyć wysokość z Pitagorasa.
ODPOWIEDZ