obrót kostką

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

obrót kostką

Post autor: mol_ksiazkowy »

Ile wynosi objętośc bryły, jak powstanie wskutek obrotu sześcianu o krawedzi a, wokół jego głównej przekątnej...?
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

obrót kostką

Post autor: Piotr Rutkowski »

Z obrotu tego sześcianu powstaną 2 stożki o wspólnej podstawie i tej samej objętości. Wzór na długość głównej przekątnej sześcianu wynosi \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\), więc promień podstawy jest równy połowie przekątnej, a wysokośc także jest równa połowie przekątnej. Z tego nam wychodzi wzór \(\displaystyle{ 2*(\frac{1}{3}\pi*r^{2}*H)}\). Po podstawieniu danych i przekształceniu wyjdzie Ci \(\displaystyle{ \frac{a^{3}\pi\sqrt{3}}{4}}\)
ODPOWIEDZ