Pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: volcik15 »

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48. Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) że \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{4}{3}}\) Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Pole powierzchni bocznej ostrosłupa

Post autor: cosinus90 »

Zacznij od rysunku bo to podstawa w zadaniach ze stereometrii. Następnie ułóż wzór na objętość tego ostrosłupa i wykorzystaj tangens kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) do określenia zależności pomiędzy odpowiednimi odcinkami w tym ostrosłupie. Otrzymasz układ równań, który należy rozwiązać. Dalej już powinieneś sobie bez problemu poradzić.
ODPOWIEDZ