ostrosłup trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tomasz3a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 28 gru 2010, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

ostrosłup trójkątny

Post autor: tomasz3a »

Krawędz boczna ostrosłupa prawidłowego trójątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego podstawy równej a. Oblicz objętość tego ostrosłupa


Prosze o pomoc przy tym zadaniu.
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

ostrosłup trójkątny

Post autor: irena_1 »

2a- krawędź boczna ostrosłupa

Pole podstawy:
\(\displaystyle{ P_p=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)

H- wysokość ostrosłupa
R- promień okręgu opisanego na podstawie (na trójkącie równobocznym o boku a:
\(\displaystyle{ R=\frac{2}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)

Wysokość ostrosłupa, R i krawędź boczna tworzą trójkąt prostokątny

\(\displaystyle{ H^2+(\frac{a\sqrt{3}}{3})^2=(2a)^2\\H^2=4a^2-\frac{3}{9}a^2\\H^2=\frac{33}{9}a^2\\H=\frac{a\sqrt{33}}{3}}\)

Objętość:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\cdot\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\cdot\frac{a\sqrt{33}}{3}=\frac{3\sqrt{11}}{36}a^3=\frac{\sqrt{11}}{12}a^3}\)
ODPOWIEDZ