Oblicz długość przekątnej prostopadłoscianu którego krawędzie odpowiednio mają długość a,b,c
Prosze o pomoc.
Szescian(przekątne)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Szescian(przekątne)
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna prostopadłościanu
Z Pitagorasa
\(\displaystyle{ d^2=(\sqrt{a^2+b^2})^2 +c^2}\)
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2 +c^2}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+b^2 +c^2}}\)
Z Pitagorasa
\(\displaystyle{ d^2=(\sqrt{a^2+b^2})^2 +c^2}\)
\(\displaystyle{ d^2=a^2+b^2 +c^2}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+b^2 +c^2}}\)