stozek-pole i objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tomasz3a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 28 gru 2010, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

stozek-pole i objętość

Post autor: tomasz3a »

Oblicz objętość i pole powierzchni stożka o promieniu podstawy r, jezeli wiesz, ze tworząca jest nachylona do płąszczyzny podstawy pod kątem o mierze "Z"



Prosze o pomoc w tym zadaniu. Dziękuje
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

stozek-pole i objętość

Post autor: anna_ »

tworzącą policzysz z:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{r}{l}}\)
wysokość policzysz z:
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{h}{r}}\)
ODPOWIEDZ