tworząca stozka(pole powierzchni)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tomasz3a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 28 gru 2010, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów

tworząca stozka(pole powierzchni)

Post autor: tomasz3a »

Tworząca stożka o długości l jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze "z". oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego stożka.


Prosze o rozwiązanie tego zadania, Dziękuje
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

tworząca stozka(pole powierzchni)

Post autor: anna_ »

promień policzysz z:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{r}{l}}\)
wysokość policzysz z:
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{h}{l}}\)
ODPOWIEDZ