Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kail12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 4 paź 2008, o 09:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa
Podziękował: 27 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: kail12 »

W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym o wysokości długości h kąt pomiędzy sąsiednimi ścianami bocznymi wynosi \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.

odpowiedz to \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h^3(tg \alpha ^2-1)}\)

A mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h^3tg \alpha ^2}\)

Prosze o pomoc
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Afish »

Najlepiej zaprezentuj swoje obliczenia.
kail12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 4 paź 2008, o 09:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa
Podziękował: 27 razy

Ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: kail12 »

uznalem ze wysokosc trojkata ktory utworzyl podany kąt wynosi h, obliczyłem polowe przekątnej podstawy czyli \(\displaystyle{ htg \alpha}\) i nastepnie korzystajac z tego ze \(\displaystyle{ 2htg \alpha = a \sqrt{2}}\) obliczylem dlugosc krawedzi podstawy
ODPOWIEDZ