Stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 maja 2006, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
Stożek
Powierzchnią boczną stożka jest wycinek koła o kącie α=60stopni i promieniu 12cm. Oblicz pole podstawy tego stożka.
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Stożek
Obwód podstawy stożka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot2\pi\cdot12=4\pi}\)
Promień:
\(\displaystyle{ \frac{4\pi}{2\pi}=2}\)
Pole:
\(\displaystyle{ \pi\cdot2^2=4\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot2\pi\cdot12=4\pi}\)
Promień:
\(\displaystyle{ \frac{4\pi}{2\pi}=2}\)
Pole:
\(\displaystyle{ \pi\cdot2^2=4\pi}\)