Witam,
Chciałabym bardzo poprosić o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań, ponieważ próbowałam je zrobić, ale niestety chyba złym sposobem.
1. Wysokość walca jest dwa razy dłuższa od średnicy jego podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej, jeżeli jego objętość wynosi \(\displaystyle{ 32{\pi}}\).
2. Pole powierzchni bocznej walca wynosi \(\displaystyle{ 30{\pi}cm^{2}}\), a obwód jego przekroju osiowego jest równy 22 cm. Oblicz objętość tego walca.
Będę niezmiernie wdzięczna za szybką i fachową pomoc!
Zadanie z walcem
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadanie z walcem
1) h=2d, czyli h=4r
\(\displaystyle{ V=\pi{r^{2}}\cdot{h}=32\pi}\)
\(\displaystyle{ r^{2}\cdot{4r}=32}\)
\(\displaystyle{ r^{3}=8}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ h=8}\)
...
\(\displaystyle{ P_{c}=2{\pi}r^{2}+2{\pi}rh}\)
\(\displaystyle{ V=\pi{r^{2}}\cdot{h}=32\pi}\)
\(\displaystyle{ r^{2}\cdot{4r}=32}\)
\(\displaystyle{ r^{3}=8}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ h=8}\)
...
\(\displaystyle{ P_{c}=2{\pi}r^{2}+2{\pi}rh}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadanie z walcem
2)
Rozwiązujesz układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}2{\pi}rl=30{\pi}\\2r+2l=22\end{array}}\)
Rozwiązujesz układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}2{\pi}rl=30{\pi}\\2r+2l=22\end{array}}\)