Dwa stożki w kuli.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Anon1m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Pomógł: 1 raz

Dwa stożki w kuli.

Post autor: Anon1m »

W kule wpisano dwa stożki o wspólnej podstawie, przy czym jeden z nich ma pole powierzchni bocznej trzy razy wieksze niż drugi. Oblicz stosunek długości tych stożkow.

Zadanie wydaje mi sie proste, jednak ten stosunek jakos dziwnie mi wychodzi.
Poprawny wynik to \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa stożki w kuli.

Post autor: anna_ »

AU
AU
f5a94815cbc063d7m.png (11.48 KiB) Przejrzano 74 razy
[/url]

\(\displaystyle{ |<DAC|=|<DBC|=90^o}\) -kąty wpisane oparte na półokręgu

Obliczam |BC|
\(\displaystyle{ \pi r |BC|= 3\pi r l_{1}\\
|BC|=3l_{1}}\)


Trójkąty DBC i OBC są podobne
\(\displaystyle{ \frac{l_{1}}{3l_{1}}=\frac{r}{h_{2}}\\
r=\frac{h_{2}}{3}}\)


Trójkąty OBC i ODB są podobne
\(\displaystyle{ \frac{h_{2}}{r}=\frac{r}{h_{1}}\\
h_{1}=\frac{r^2}{h_{2}}\\
h_{1}=\frac{(\frac{h_{2}}{3})^2}{h_{2}}\\
h_{1}=\frac{h_{2}}{9}\\
\frac{h_{2}}{h_{1}}=9}\)
Anon1m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Pomógł: 1 raz

Dwa stożki w kuli.

Post autor: Anon1m »

Dziekuje;*
ODPOWIEDZ