Oblicz pole i objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego,gdy kat pomiedzy przeciwległymi wysokosciami scian bocznych ma miare 120 stopni,a akrawedz boczna ma dlugosc 10 cm.
Jak to ugryźć ?
ostroslup prawidlowy czworokatny
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
ostroslup prawidlowy czworokatny
a- bok podstawy
h-wysokość ściany bocznej
z tw. cosinusów masz:
\(\displaystyle{ a^2 = 2h^2 -2h^2 \cdot cos120^{\circ}}\)
i z tw. Pitagorasa, (ściana boczna)
\(\displaystyle{ (\frac{a}{2})^2 + h^2 =10^2}\)
i poprostu teraz rozwiąż układ równań
h-wysokość ściany bocznej
z tw. cosinusów masz:
\(\displaystyle{ a^2 = 2h^2 -2h^2 \cdot cos120^{\circ}}\)
i z tw. Pitagorasa, (ściana boczna)
\(\displaystyle{ (\frac{a}{2})^2 + h^2 =10^2}\)
i poprostu teraz rozwiąż układ równań