objętość sześcianu wrzuconego do wody
objętość sześcianu wrzuconego do wody
Do naczynia w kształcie walca o promieniu 4 cm nalano wody do pewnej wysokości, a następnie wrzucono sześcienną kostkę. Poziom wody podniósł się o 15 mm. Oblicz V kostki i długość jej krawędzi a.
Proszę o wskazówki jak to rozwiązać. Zrobiłam tylko analizę..
Proszę o wskazówki jak to rozwiązać. Zrobiłam tylko analizę..
objętość sześcianu wrzuconego do wody
wypisałam dane. Nie wiem jak to rozwiązać.-- 19 gru 2010, o 17:43 --proszę o pomoc.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
objętość sześcianu wrzuconego do wody
Wskazówka : "Przybyło" tyle wody, jaka jest objętość sześcianu. Piszę w cudzysłowie, bo oczywiście nie zrobiło się nagle jej więcej, tylko poprzez wrzucenie sześcianu podniósł się jej poziom.
objętość sześcianu wrzuconego do wody
\(\displaystyle{ R=0,4 dm}\)
\(\displaystyle{ Vw}\) objętość walca
\(\displaystyle{ Vsz}\) obj. sześcianu
\(\displaystyle{ Vw=0,16H}\)
\(\displaystyle{ 0,16H+0,15= a^{3}}\)
tyle wywnioskowałam ze wskazówki. Nie wiem czy słusznie. Co dalej?-- 19 gru 2010, o 18:01 --Wcześniej myślałam, że to H powiększyła się o 0,15 dm..
\(\displaystyle{ Vw}\) objętość walca
\(\displaystyle{ Vsz}\) obj. sześcianu
\(\displaystyle{ Vw=0,16H}\)
\(\displaystyle{ 0,16H+0,15= a^{3}}\)
tyle wywnioskowałam ze wskazówki. Nie wiem czy słusznie. Co dalej?-- 19 gru 2010, o 18:01 --Wcześniej myślałam, że to H powiększyła się o 0,15 dm..
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
objętość sześcianu wrzuconego do wody
Prawie dobrze. Nie dodajesz tej wysokości.
Dokładnie, wysokość słupa wody podniosła się o \(\displaystyle{ 15mm}\), czyli podstawiasz \(\displaystyle{ H=15mm}\) i dostajesz objętość sześcianu.
Dokładnie, wysokość słupa wody podniosła się o \(\displaystyle{ 15mm}\), czyli podstawiasz \(\displaystyle{ H=15mm}\) i dostajesz objętość sześcianu.
objętość sześcianu wrzuconego do wody
czyli objętość kostki wynosi \(\displaystyle{ 0,024 dm^{3}}\), tak?