Prostopadłościan z podstawą równoległoboku

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mikus54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 18 paź 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Prostopadłościan z podstawą równoległoboku

Post autor: mikus54 »

Podstawa prostopadłościanu jest równoległobok o bokach długosci a i 2a oraz kacie ostrym\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\). Krótsza przekatna prostopadłościanu tworzy z płaszczyzna podstawy kat \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\). Oblicz długosc dłuzszej przekatnej oraz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu.

Dzięki!
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Prostopadłościan z podstawą równoległoboku

Post autor: TheBill »

W czym problem? Napisz na czym "utknąłeś". Długość krótszej przekątnej podstawy policzysz z tw. kosinusów, a z tego wysokość prostopadłościanu.
mikus54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 18 paź 2009, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Prostopadłościan z podstawą równoległoboku

Post autor: mikus54 »

Nie utknąłem na niczym, ale czy mi wszystko dobrze wyszło...tak sądzę, ale prosiłbym o czyjeś rozwiązanie, aby móc skorygować to ze swoimi obliczeniami.

Z góry dzięki.
ODPOWIEDZ