sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tryptofan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Post autor: tryptofan »

w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym miara kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi jest równa \(\displaystyle{ 2\alpha \left( 60^{\circ}<2\alpha<180^{\circ}\right)}\). Oblicz sinus kąta między krawędzią boczną i płaszczyzną podstawy tego ostrosłupa.
Czy ma ktoś pomysł? Jak powinien wyglądać wynik?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 22:01 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 0^o<\beta<90^o}\)
tryptofan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Post autor: tryptofan »

czy to jest twój wynik? u mnie \(\displaystyle{ \sin\beta = \frac {3 - a^{2} x ^{2}} {3}}\)
jak się zabierasz za to zadanie? x - krawędź boczna, a - krawędź podstawy
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Post autor: piasek101 »

Jaki wynik - przecież sinusa widziałem.

Beta to kąt krawędzi bocznej z podstawą.
tryptofan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Post autor: tryptofan »

a co uwzględnic w tym wyniku... kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) a moze wysokosc?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Post autor: piasek101 »

Nic; napisać, że \(\displaystyle{ 0<sin\beta<1}\)
tryptofan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa

sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Post autor: tryptofan »

to jest zbyt ogólnie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

sinus kąta między krawędzią boczną a podstawą

Post autor: piasek101 »

To zrób dokładniej.
ODPOWIEDZ