promien walca
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 24 kwie 2009, o 18:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Poznania
- Podziękował: 8 razy
promien walca
1. oblicz dlugosc promienia walca wiedzac ze objetosc tego walca jest rowna \(\displaystyle{ 12 \pi}\) , a jego pole powierzchni calkowitej wynosi \(\displaystyle{ 20 \pi}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
promien walca
\(\displaystyle{ \begin{cases} V=12 \pi \\ P _{c}=20 \ pi \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 12 \pi= \pi r ^{2} \cdot H \\ 20 \pi = 2 \cdot \pi r ^{2} +2 \pi r \cdot H \end{cases}}\)
rozw. i po kłopocie
\(\displaystyle{ \begin{cases} 12 \pi= \pi r ^{2} \cdot H \\ 20 \pi = 2 \cdot \pi r ^{2} +2 \pi r \cdot H \end{cases}}\)
rozw. i po kłopocie
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 24 kwie 2009, o 18:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Poznania
- Podziękował: 8 razy
promien walca
ale ciagle licze takie cos i za kazdym razem wychodza mi inne wyniki i to jeszcze zle..math questions pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} V=12 \pi \\ P _{c}=20 \ pi \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 12 \pi= \pi r ^{2} \cdot H \\ 20 \pi = 2 \cdot \pi r ^{2} +2 \pi r \cdot H \end{cases}}\)
rozw. i po kłopocie
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
promien walca
flyaway pisze:ale ciagle licze takie cos i za kazdym razem wychodza mi inne wyniki i to jeszcze zle..math questions pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} V=12 \pi \\ P _{c}=20 \ pi \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 12 \pi= \pi r ^{2} \cdot H \\ 20 \pi = 2 \cdot \pi r ^{2} +2 \pi r \cdot H \end{cases}}\)
rozw. i po kłopocie
to rozwiąż powyższy układ
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
promien walca
pierwsze podziel przez \(\displaystyle{ \pi}\)
drugie podziel przez \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
z pierwszego wyznacz H i podstaw do drugiego równania więc otrzymasz:
\(\displaystyle{ r ^{3}-10r+12=0}\)
i policz \(\displaystyle{ r}\)
drugie podziel przez \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
z pierwszego wyznacz H i podstaw do drugiego równania więc otrzymasz:
\(\displaystyle{ r ^{3}-10r+12=0}\)
i policz \(\displaystyle{ r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 24 kwie 2009, o 18:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Poznania
- Podziękował: 8 razy
promien walca
ja dostalam takie cos, a przeciez powinien byc wynik z pierwiastkiem..
\(\displaystyle{ r^{3}-10r+12=0}\)
\(\displaystyle{ r^{3} -4r-6r+12=0}\)
\(\displaystyle{ r( r^{2} -4)-3(r-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (r-3)(r-4)=0}\)
\(\displaystyle{ r^{3}-10r+12=0}\)
\(\displaystyle{ r^{3} -4r-6r+12=0}\)
\(\displaystyle{ r( r^{2} -4)-3(r-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (r-3)(r-4)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
promien walca
\(\displaystyle{ r^{3}-10r+12=0}\)
\(\displaystyle{ r^{3} -4r-6r+12=0}\)
\(\displaystyle{ r( r^{2} -4)-6(r-2)=0}\)
\(\displaystyle{ r(r-2)(r+2)-6(r-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (r-2)[r(r+2)-6]=0}\)
\(\displaystyle{ (r-2)(r ^{2}+2r-6)=0}\)
\(\displaystyle{ r^{3} -4r-6r+12=0}\)
\(\displaystyle{ r( r^{2} -4)-6(r-2)=0}\)
\(\displaystyle{ r(r-2)(r+2)-6(r-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (r-2)[r(r+2)-6]=0}\)
\(\displaystyle{ (r-2)(r ^{2}+2r-6)=0}\)