Objętość kuli
Objętość kuli
Oblicz objętość kuli wiedząc że \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) jej powierzchni jest równe \(\displaystyle{ 48\pi \text{cm}^2}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 18:36 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Objętość kuli
Najpierw wylicz promień - znasz powierzchnię, która jest równa \(\displaystyle{ 4\pi r^2}\).
Jak wyznaczysz \(\displaystyle{ r}\), to \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3}\).
Jak wyznaczysz \(\displaystyle{ r}\), to \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Objętość kuli
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) powierzchni to \(\displaystyle{ 48\pi}\), więc cała powierzchnia to \(\displaystyle{ 144\pi}\)
I teraz masz \(\displaystyle{ 4\pi r^2=144\pi}\).
I teraz masz \(\displaystyle{ 4\pi r^2=144\pi}\).
Objętość kuli
nic mi to nie mówi.
możesz mi rozwiązać o zadanie i wytłumaczyć po kolei co trzeba zrobić? Bo jak nam to na lekcji tłumaczyła to akurat byłam chora i zupełnie tego nie czaje.
możesz mi rozwiązać o zadanie i wytłumaczyć po kolei co trzeba zrobić? Bo jak nam to na lekcji tłumaczyła to akurat byłam chora i zupełnie tego nie czaje.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Objętość kuli
\(\displaystyle{ 4\pi r^2=144\pi /:4\pi \\
r^2=36 \rightarrow r=6}\)
Masz już promień i teraz liczysz objętość ze wzoru \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3=\frac{4}{3}\pi \cdot 216=288\pi}\).
r^2=36 \rightarrow r=6}\)
Masz już promień i teraz liczysz objętość ze wzoru \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3=\frac{4}{3}\pi \cdot 216=288\pi}\).
Objętość kuli
a to nie powinno wyjśc V w \(\displaystyle{ cm^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 19:06 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.