Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni, a wysokość 15 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej
stożka.
Powierzchnia całkowite stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Powierzchnia całkowite stożka
\(\displaystyle{ 15}\) to wysokość jakiegoś trójkąta równobocznego, musisz obliczyć jego bok, wiedząc, że \(\displaystyle{ h= \frac{a\sqrt3}{2}}\). Długość tego boku to tworząca stożka, a połowa tego boku to promień.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Powierzchnia całkowite stożka
Ale czego tutaj nie rozumiesz? Z równania \(\displaystyle{ 15= \frac{a\sqrt3}{2}}\) dostajesz \(\displaystyle{ a=10\sqrt3}\) i to jest tworząca. Promień jest 2 razy mniejszy. Pole całkowite liczysz ze wzoru \(\displaystyle{ P_c=\pi r(r+l)}\), gdzie \(\displaystyle{ r}\) to promień, \(\displaystyle{ l}\) to tworząca.