Dane są nastepujące
\(\displaystyle{ h= 60cm \\
r = 10,5 cm\\
P_p= 110,25}\)
\(\displaystyle{ V= 60 \cdot 110,25 = 6615 cm3}\)Gdzie robie błąd
ile litrów ma baniak?
objętość walca -> baniaka
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
objętość walca -> baniaka
Pole podstawy to \(\displaystyle{ \pi r^2}\), więc powinieneś mieć \(\displaystyle{ 110,25\pi}\). Nie ma w zadaniu "za \(\displaystyle{ \pi}\) przyjmij \(\displaystyle{ 3,14}\)" albo czegoś w tym stylu?
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 2 razy
objętość walca -> baniaka
inne zadanie:
jeśli średnica wynosi 200cm to promień 100cm
h= 100cm
więc \(\displaystyle{ Pp = 100 \cdot 100 = 10000cm ^{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ V = 10000 \pi \cdot 100 = 1000000 \pi =3140000cm ^{3}}\) tak?
objętość wynosi \(\displaystyle{ 3140000 cm ^{3}}\) w tym przypadku?
Czyli można wlać 3140 litrów wody do takiego baniaka, wydaje mi się ze to nie mozliwe, gdyż jest za mały, a moze robię błąd w obliczeniach?
jeśli średnica wynosi 200cm to promień 100cm
h= 100cm
więc \(\displaystyle{ Pp = 100 \cdot 100 = 10000cm ^{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ V = 10000 \pi \cdot 100 = 1000000 \pi =3140000cm ^{3}}\) tak?
objętość wynosi \(\displaystyle{ 3140000 cm ^{3}}\) w tym przypadku?
Czyli można wlać 3140 litrów wody do takiego baniaka, wydaje mi się ze to nie mozliwe, gdyż jest za mały, a moze robię błąd w obliczeniach?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
objętość walca -> baniaka
W przybliżeniu tyle wynosi.
Ale jeżeli w zadaniu nie kazali Ci za \(\displaystyle{ \pi}\) przyjmować \(\displaystyle{ 3,14}\), to lepiej napisz, że \(\displaystyle{ 1000000\pi}\).
Ale jeżeli w zadaniu nie kazali Ci za \(\displaystyle{ \pi}\) przyjmować \(\displaystyle{ 3,14}\), to lepiej napisz, że \(\displaystyle{ 1000000\pi}\).