Przekątne, prostopadłościan, który jest sześcianem- uzasadni

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
placebo_domingo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koronowo

Przekątne, prostopadłościan, który jest sześcianem- uzasadni

Post autor: placebo_domingo »

Uzasadnij, że jeśli w prostopadłościanie przekątna tworzy równe kąty to prostopadłościan ten jest sześcianem.

Przekątna prostopadłościaniu tworzy z krawędziami wychodzącymi z tego samego wierzchołka kąty \(\displaystyle{ \alpha, \beta, gama}\) Wykaż, że zachodzi równość:

\(\displaystyle{ cos^{2 \alpha } + cos^{2} \beta +cos ^{2}\gamma= 1}\)

I podobne:

Przekątna prostopadłościanu tworzy ze ścianami o wspólnym wierzchołku kąty \(\displaystyle{ \alpha, \beta,}\) gama. Wykaż, że zachodzą równości:

\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + sin^{2} \beta + sin^{2}\gamma = 1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha +cos ^{2} \beta + cos^{2}\gamma= 2}\)

Są do tego rysunki, ale padł mi skaner. Ogólnie są to kąty leżące obok siebie...Problem w tym, że nie wiem jak się do tego zabrać...
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 21:49 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Przekątne, prostopadłościan, który jest sześcianem- uzasadni

Post autor: anna_ »

2.

\(\displaystyle{ cos\alhpa= \frac{a}{ \sqrt{a^2+b^2+c^2} }}\)
\(\displaystyle{ cos\beta= \frac{b}{ \sqrt{a^2+b^2+c^2} }}\)
\(\displaystyle{ cos\gamma= \frac{c}{ \sqrt{a^2+b^2+c^2} }}\)
i liczysz
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha + cos^{2} \beta +cos ^{2}\gamma=...}\)
ODPOWIEDZ