1. Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez trzy jego wierzchołki i nie zawierająca żadnej jego krawędzi. Oblicz stosunek objętości otrzymanych części na jakie ta płaszczyzna podzieliła sześcian.
2. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o polu 160 cm2. Stosunek długości boków prostokąta jest równy 2:5. Oblicz objętość tego ostrosłupa, wiedząc że każda krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.
3. Pola powierzchni trzech ścian prostopadłościanu są równe odpowiednio 12 cm2, 36cm2, 48 cm2. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
4. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa, którego podstawą jest trojkąt foremny, a ściana boczna prostopadła do podstawy jest do niej przystająca. Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa 6 cm.
5. Cztery wierzchołki sześcianu o krawędzi a połączono odcinkami tak, że powstał czworościan foremny. Na ile części rozpadnie się sześcian, po wycięciu z niego tego czworościanu? Oblicz objętość każdej z tych części.
Proszę o jak najszybsze rozwiązanie.
na kółko matematyczne ostrosłupy i graniastosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dobre Kuj.
- Podziękował: 5 razy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
na kółko matematyczne ostrosłupy i graniastosłupy
1)
jak narysujesz sobie tą płaszczyznę, to zauważysz że podzieliła ona sześcian na ostrosłup o podstawie połowie kwadratu i wysokości 'a'
( \(\displaystyle{ Pp= \frac{1}{2} a \cdot a}\) - to jest pole podstawy ostrosłupa)
więc łatwo wyliczysz objętość tego ostrosłupa, a tą drugą część obliczysz odejmując objętość sześcianu od objętości ostrosłupa...
2)\(\displaystyle{ 2x \cdot 5x=160}\)
gdzie 2x - to jeden bok, 5x - to drugi bok prostokąta..
3)musisz rozwiązać układ, np:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ah=48 \\ bh=36 \\ ab=12 \end{cases}}\)
jak narysujesz sobie tą płaszczyznę, to zauważysz że podzieliła ona sześcian na ostrosłup o podstawie połowie kwadratu i wysokości 'a'
( \(\displaystyle{ Pp= \frac{1}{2} a \cdot a}\) - to jest pole podstawy ostrosłupa)
więc łatwo wyliczysz objętość tego ostrosłupa, a tą drugą część obliczysz odejmując objętość sześcianu od objętości ostrosłupa...
2)\(\displaystyle{ 2x \cdot 5x=160}\)
gdzie 2x - to jeden bok, 5x - to drugi bok prostokąta..
3)musisz rozwiązać układ, np:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ah=48 \\ bh=36 \\ ab=12 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
na kółko matematyczne ostrosłupy i graniastosłupy
4. licz kolejno
\(\displaystyle{ H=h_p}\) - wysokość trójkąt równobocznego
\(\displaystyle{ |AS|}\) - z Pitagorasa dla trójkąta ADS
Pole ściany ABS ze wzoru Herona, potem resztę.
5. Podpowiedź na rysunku (zielony trojkat to podstawa wyciętego czworościanu)
[/url]