odległość między płaszczyznami przecinającymi kulę.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

odległość między płaszczyznami przecinającymi kulę.

Post autor: smmileey »

Kulę o promieniu 20cm przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami. Pola przekroju są odpowiednio równe 256 \(\displaystyle{ \pi}\) i 144 \(\displaystyle{ \pi}\). Oblicz odległość między płaszczyznami, którymi przecięto kulę. Rozważ dwa przypadki.

Domyślam się,że tu trzeba skorzystać z twierdzenia Talesa, nie wiem tylko jak.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

odległość między płaszczyznami przecinającymi kulę.

Post autor: Chromosom »

nie, tw. Pitagorasa, narysuj sobie to na plaszczyznie zaznaczajac promien przekroju i odleglosc od srodka kuli
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

odległość między płaszczyznami przecinającymi kulę.

Post autor: smmileey »

możesz konkretniej? nie bardzo mogę wpaść na pomysł
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

odległość między płaszczyznami przecinającymi kulę.

Post autor: Chromosom »

niech odleglosc pierwszej plaszczyzny od srodka wynosi \(\displaystyle{ d_1}\) natomiast drugiej \(\displaystyle{ d_2}\) prze czym \(\displaystyle{ 0\le d_1,d_2<R}\), dlugosc promienia przekroju uzyskasz z tw. Pitagorasa - widzisz tam trojkat prostokatny?
ODPOWIEDZ