objętość prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
objętość prostopadłościanu
oblicz objętość prostopadłościanu, którego krwaędzie podstawy mają dł 3 i 4 a przekątna prostopadłościanu ma 13.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
objętość prostopadłościanu
\(\displaystyle{ d=13,a=3,b=4,H=?}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2 +b^2 + H^2}}\)
\(\displaystyle{ 13= \sqrt{25+H^2}}\)
\(\displaystyle{ 169=25+H^2}\)
\(\displaystyle{ H=12}\)
\(\displaystyle{ V=abH}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2 +b^2 + H^2}}\)
\(\displaystyle{ 13= \sqrt{25+H^2}}\)
\(\displaystyle{ 169=25+H^2}\)
\(\displaystyle{ H=12}\)
\(\displaystyle{ V=abH}\)