Witam, mam problem z tym zadaniem
Do kieliszka w kształcie stożka wlano płyn do \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) wysokości kieliszka. Czy płyn zajął więcej niż połowę pojemności kieliszka??
Kieliszek w kształcie stożka
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Kieliszek w kształcie stożka
R- promień tego dużego okręgu,
r- promień okręgu na wysokości \(\displaystyle{ \frac{3}{4} h}\)
z talesa:
\(\displaystyle{ \frac{h}{R} = \frac{ \frac{3}{4}h }{r}}\)
wylicz z tego małe 'r' i oblicz pole stożka
r- promień okręgu na wysokości \(\displaystyle{ \frac{3}{4} h}\)
z talesa:
\(\displaystyle{ \frac{h}{R} = \frac{ \frac{3}{4}h }{r}}\)
wylicz z tego małe 'r' i oblicz pole stożka