długości krawędzi podstawy prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
długości krawędzi podstawy prostopadłościanu
Wysokośc prostopadłościanu jest o 2 dłuższa od jednej krawędzi podstawy i o 2 krótsza od drugiej krawiędzi podstawy. Objętość graniastosłupa jest o 24 mniejsza od objętości sześcianu, którego krawędź jest równa wysokości prostopadłościanu. Oblicz długość krawędzi podstawy tego prostopadłościanu.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
długości krawędzi podstawy prostopadłościanu
\(\displaystyle{ x}\) - długość krawędzi podstawy prostopadłościanu
\(\displaystyle{ x+2}\) - wysokość prostopadłościanu, a zarazem długość krawędzi sześcianu
\(\displaystyle{ x-2}\) - długość drugiej krawędzi podstawy prostopadłościanu
objętość prostopadłościanu: \(\displaystyle{ V_1=x(x+2)(x-2)}\)
objętość sześcianu: \(\displaystyle{ V_2=(x+2)^3}\)
wiemy, że: \(\displaystyle{ V_1=V_2-24}\)
a dalej na pewno sobie poradzisz
\(\displaystyle{ x+2}\) - wysokość prostopadłościanu, a zarazem długość krawędzi sześcianu
\(\displaystyle{ x-2}\) - długość drugiej krawędzi podstawy prostopadłościanu
objętość prostopadłościanu: \(\displaystyle{ V_1=x(x+2)(x-2)}\)
objętość sześcianu: \(\displaystyle{ V_2=(x+2)^3}\)
wiemy, że: \(\displaystyle{ V_1=V_2-24}\)
a dalej na pewno sobie poradzisz