Garniec. Walec.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
grimmandy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2010, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Garniec. Walec.

Post autor: grimmandy »

Garniec był jednostką pojemności używaną w dawnej Polsce. Jeden garniec ma pojemność 4l. Jaką średnicę ma garnek, którego pojemność wynosi jeden garniec, jeśli wysokość garnka jest równa 12cm ? Wynik podaj z dokładnością do 1cm. Przyjmij \(\displaystyle{ \pi}\) \(\displaystyle{ \approx 3,14}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Garniec. Walec.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 4l=4dm^3=4000cm^3}\)
\(\displaystyle{ h=12cm}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^2h}\)
\(\displaystyle{ 3,14 \cdot r^2 \cdot 12=4000}\)
ODPOWIEDZ