Ostrosłupy, przekroje, pola

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
grimmandy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2010, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Ostrosłupy, przekroje, pola

Post autor: grimmandy »

1. Przekrój ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego zawierający krawędź boczną i wysokość ostrosłupa jest trójkątem równobocznym o boku 10sqrt{2} . Oblicz objętość ostrosłupa.

2. Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS w którym pole przekroju płaszczyzny przechodzącej przez wierzchołek i wysokość podstawy wynosi 12sqrt{3} cm2. Oblicz Pc i V jeżeli krawędź podstawy wynosi 6cm.

3. Ostrosłup prawidłowy trójkątny ma wysokość 10. Przekrój zawierający krawędź boczną i wysokość ściany bocznej ma pole równe 15sqrt{3} . Oblicz V ostrosłupa.

Proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczna.
Czy mogę prosić o rozwiązanie z wytłumaczeniem, co, jak i dlaczego liczyć ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Ostrosłupy, przekroje, pola

Post autor: anna_ »

1.
Krawędź podstawy to
\(\displaystyle{ a= \frac{1}{2} \cdot 10\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=5\sqrt{2}}\)
Wysokość ostrosłupa to wysokość trojkąta równobocznego o boku \(\displaystyle{ 10\sqrt{2}}\)

2.


Obliczam \(\displaystyle{ |AD|}\)
\(\displaystyle{ |AD|= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ |AD|= \frac{6 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ |AD|= 3 \sqrt{3}}\)

Obliczam \(\displaystyle{ H}\)
\(\displaystyle{ S= \frac{|AD| \cdot H}{2}\\
\frac{3 \sqrt{3}H}{2} =12\sqrt{3}\\
H= 8}\)


\(\displaystyle{ |SD|}\) policzysz z Pitagorasa dla trójkąta ODS

3. Rysunek jak w 2.
Krawędź podstawy policzysz z:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} \cdot 10=15\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ |SD|}\) policzysz z Pitagorasa dla trójkąta ODS
Ostatnio zmieniony 8 gru 2010, o 23:00 przez anna_, łącznie zmieniany 3 razy.
grimmandy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 gru 2010, o 21:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Ostrosłupy, przekroje, pola

Post autor: grimmandy »

Matko, naprawdę dziękuję !
Ratujesz mi życie.
ODPOWIEDZ