bryły obrotowe stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

bryły obrotowe stożek

Post autor: Orszulla »

Oblicz V stożka, którego pole podstawy jest równe 16. A pole powierzchni bocznej 20.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

bryły obrotowe stożek

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \pi r^2=16 \\ \pi rl=20\\r^2+h^2=l^2 \end{cases}}\)
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

bryły obrotowe stożek

Post autor: Orszulla »

i co mam to ukladem równan obliczyc?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

bryły obrotowe stożek

Post autor: anna_ »

To czego brakuje do policzenia objętości.
Orszulla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lis 2010, o 20:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

bryły obrotowe stożek

Post autor: Orszulla »

ale jak mam to zrobic skoro nie mam ani podanego r ani l
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

bryły obrotowe stożek

Post autor: anna_ »

Rozwiąż układ, to będziesz miała.
ODPOWIEDZ