Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
-
darek20
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
Post
autor: darek20 »
Dla dowolnego czworościanu \(\displaystyle{ ABCD}\) pokaż że
\(\displaystyle{ \frac{AB\cdot BC\cdot CA\cdot AD\cdot BD\cdot CD}{V^{2}} \ge 72}\)
gdzie \(\displaystyle{ V}\)\(\displaystyle{ }\) oznacza objetość tego czworoscianu
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
Dla czworościanu foremnego o krawędzi 1 to się nie sprawdza.
-
darek20
- Użytkownik
- Posty: 874
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
Post
autor: darek20 »
nmn pisze:Dla czworościanu foremnego o krawędzi 1 to się nie sprawdza.
Czemu tak twierdzisz?
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
Ups. Nie podniosłam mianownika do kwadratu.