Obliczyć wysokość czworościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mateuszaa3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 gru 2010, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 178

Obliczyć wysokość czworościanu

Post autor: Mateuszaa3 »

Oblicz h czworościanu foremnego oraz kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy o krawędzi długości a.Z góry dziękuje za pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Obliczyć wysokość czworościanu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ h^2=a^2-( \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} )^2}\)
ODPOWIEDZ