1 zadanie:
Podstawy trapezu prostokątnego mają długości 3cm i 3+4√3cm, a kąt ostry tego trapzeu ma miarę 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa prostokątnego o wysokości 9 cm, którego podstawą jest trapez.
2 zadnie
PRzekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 25cm i tworzy z krawędzią podstawy kąt α, taki , że sinα=0,96. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
2 zadania z graniastosłupem
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 maja 2006, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
2 zadania z graniastosłupem
1)
Wysokość trapezu:
\(\displaystyle{ h=4\sqrt{3}{\cdot}tg30^{o}}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ V=3{\cdot}4{\cdot}9+\frac{1}{2}{\cdot}4\sqrt{3}{\cdot}4{\cdot}9=36(3+2\sqrt{3})}\)
Wysokość trapezu:
\(\displaystyle{ h=4\sqrt{3}{\cdot}tg30^{o}}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ V=3{\cdot}4{\cdot}9+\frac{1}{2}{\cdot}4\sqrt{3}{\cdot}4{\cdot}9=36(3+2\sqrt{3})}\)