ostrosłup o podstawie czworokąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sorcerer123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 6 razy

ostrosłup o podstawie czworokąta

Post autor: sorcerer123 »

Podstawą ostrosłupa jest czworokąt ABCD, w którym \(\displaystyle{ \left| AB\right|=5}\) , \(\displaystyle{ \left| BC\right|=6}\) , \(\displaystyle{ \left| CD\right|=7}\). Wszystkie ściany tego ostrosłupa nachylone są do podstawy pod tym samym katem. Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ \left| DA\right|}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ostrosłup o podstawie czworokąta

Post autor: piasek101 »

W podstawę da się wpisać okrąg.
sorcerer123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 6 razy

ostrosłup o podstawie czworokąta

Post autor: sorcerer123 »

można wiedzieć skąd to wiadomo?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ostrosłup o podstawie czworokąta

Post autor: piasek101 »

sorcerer123 pisze:Wszystkie ściany tego ostrosłupa nachylone są do podstawy pod tym samym katem.
ODPOWIEDZ