Oblicz objętość czworościanu o podanych krawędziach \(\displaystyle{ a, b, c, d, e, f}\), gdzie \(\displaystyle{ a, b, c}\) są krawędziami podstawy.
Policzyłem pole podstawy i nie mam pojęcia jak (oraz czy muszę) wyznaczyć wysokość...
Objętość czworościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Objętość czworościanu.
Oznaczenia:
\(\displaystyle{ a}\) - krawędzie
\(\displaystyle{ P_p}\) - pole podstawy
\(\displaystyle{ h_p}\) - wysokość podstawy
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość czworościanu
\(\displaystyle{ V}\) - objętość czworościanu
Jeżeli jest to czworościan to wszystkie krawędzie są równej długości. Czyli:
\(\displaystyle{ P_p= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \\
h_p= \frac{a \sqrt{3} }{2}\\
H= \sqrt{a^2- \left( \frac{2}{3}h_p\right)^2 }= \sqrt{a^2- \frac{4}{9} \cdot \frac{3 }{4}a^2}= \sqrt{a^2- \frac{1}{3}a^2 } = \sqrt{ \frac{2}{3} a^2} = \frac{ \sqrt{6} }{3} a\\
V= \frac{1}{3} P_p \cdot H= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot \frac{ \sqrt{6} }{3} a= \frac{ \sqrt{18} }{36} a^3= \frac{ \sqrt{2} }{12} a^3}\)
\(\displaystyle{ a}\) - krawędzie
\(\displaystyle{ P_p}\) - pole podstawy
\(\displaystyle{ h_p}\) - wysokość podstawy
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość czworościanu
\(\displaystyle{ V}\) - objętość czworościanu
Jeżeli jest to czworościan to wszystkie krawędzie są równej długości. Czyli:
\(\displaystyle{ P_p= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \\
h_p= \frac{a \sqrt{3} }{2}\\
H= \sqrt{a^2- \left( \frac{2}{3}h_p\right)^2 }= \sqrt{a^2- \frac{4}{9} \cdot \frac{3 }{4}a^2}= \sqrt{a^2- \frac{1}{3}a^2 } = \sqrt{ \frac{2}{3} a^2} = \frac{ \sqrt{6} }{3} a\\
V= \frac{1}{3} P_p \cdot H= \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot \frac{ \sqrt{6} }{3} a= \frac{ \sqrt{18} }{36} a^3= \frac{ \sqrt{2} }{12} a^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Objętość czworościanu.
Większość czworościanów ma różne długości krawędzi.Pancernik pisze: Jeżeli jest to czworościan to wszystkie krawędzie są równej długości. Czyli:
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Objętość czworościanu.
A no faktycznie. 2 lata temu widocznie myślałem, że czworościan jest tak jak sześcian, czyli foremny -- 17 lis 2012, o 00:02 --Niech krawędzie \(\displaystyle{ a,b,d}\) łączą się w jednym wierzchołku, tak samo krawędzie \(\displaystyle{ b,c,e}\) i krawędzie \(\displaystyle{ a,c,f}\). Wtedy
\(\displaystyle{ V= \sqrt{ \frac{A}{288} }}\)
gdzie \(\displaystyle{ A}\), to wyznacznik macierzy
\(\displaystyle{ A=\begin{vmatrix} 0&c^2&b^2&e^2&1\\c^2&0&a^2&e^2&1\\b^2&a^2&0&d^2&1\\e^2&f^2&d^2&0&1\\1&1&1&1&0\end{vmatrix}}\)
\(\displaystyle{ V= \sqrt{ \frac{A}{288} }}\)
gdzie \(\displaystyle{ A}\), to wyznacznik macierzy
\(\displaystyle{ A=\begin{vmatrix} 0&c^2&b^2&e^2&1\\c^2&0&a^2&e^2&1\\b^2&a^2&0&d^2&1\\e^2&f^2&d^2&0&1\\1&1&1&1&0\end{vmatrix}}\)