Witam!!!Potrzebuje pomocy w obliczeniu objętości dla 3 ostrosłupów prawidłowych.Poniżej zamieszczam rysunki:
http://img59.imageshack.us/img59/4193/123fs.jpg
Objętość ostrosłupa prawidłowego
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 gru 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 178
Objętość ostrosłupa prawidłowego
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 19:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Objętość ostrosłupa prawidłowego
a- bok podstawy
H - wysokość ostrosłupa
1)\(\displaystyle{ 10^2 + x^2 =12^2}\)
\(\displaystyle{ 2x=a}\)
\(\displaystyle{ H^2 + (\frac{a \sqrt{3} }{3} )^2 = 12^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}= R}\)
2)\(\displaystyle{ 6=2a}\)
\(\displaystyle{ a^2 +H^2 = 9^2}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a^2 \cdot 3 \sqrt{3} }{2}}\)
H - wysokość ostrosłupa
1)\(\displaystyle{ 10^2 + x^2 =12^2}\)
\(\displaystyle{ 2x=a}\)
\(\displaystyle{ H^2 + (\frac{a \sqrt{3} }{3} )^2 = 12^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}= R}\)
2)\(\displaystyle{ 6=2a}\)
\(\displaystyle{ a^2 +H^2 = 9^2}\)
\(\displaystyle{ Pp= \frac{a^2 \cdot 3 \sqrt{3} }{2}}\)