Objętośc ostrosłupa
Objętośc ostrosłupa
Każda ściana ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole 8. Oblicz objętość tego ostrosłupa?
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Objętośc ostrosłupa
jeżeli tylko tyle wiadomo, to chyba jak każda ściana to także podstawa..
czyli: \(\displaystyle{ a^2 = 8 \Rightarrow a=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a \cdot h=8 \Rightarrow h \sqrt{2} =8 \Rightarrow h=4 \sqrt{2}}\)
czyli: \(\displaystyle{ a^2 = 8 \Rightarrow a=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a \cdot h=8 \Rightarrow h \sqrt{2} =8 \Rightarrow h=4 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Objętośc ostrosłupa
\(\displaystyle{ P_{p} = a^2=8}\)
\(\displaystyle{ a=2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = \frac{1}{2}a \cdot h_{b} = 8}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}h_{b} = 8}\)
\(\displaystyle{ h_{b} = 4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H=\sqrt{(h_{b})^2 - (\frac{1}{2}a)^2} = \sqrt{(4\sqrt{2})^2 - (\sqrt{2})^2} = \sqrt{30}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_{p} \cdot H = \frac{8\sqrt{30}}{3}}\)
\(\displaystyle{ a=2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = \frac{1}{2}a \cdot h_{b} = 8}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}h_{b} = 8}\)
\(\displaystyle{ h_{b} = 4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H=\sqrt{(h_{b})^2 - (\frac{1}{2}a)^2} = \sqrt{(4\sqrt{2})^2 - (\sqrt{2})^2} = \sqrt{30}}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P_{p} \cdot H = \frac{8\sqrt{30}}{3}}\)