pole całkowite i objętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
czekoladowaczekolada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 paź 2010, o 15:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 4 razy

pole całkowite i objętość graniastosłupa

Post autor: czekoladowaczekolada »

przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość \(\displaystyle{ 5\sqrt{2} cm}\) a przekątna ściany bocznej jest równa 13 cm; oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
Ostatnio zmieniony 30 lis 2010, o 17:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

pole całkowite i objętość graniastosłupa

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ a \sqrt{2} =5 \sqrt{2} \Rightarrow a=5}\) (a-bok podstawy, gdzie podstawa to kwadrat)

i teraz z tw. Pitagorasa:

\(\displaystyle{ a^2 + H^2 = 13^2 \Rightarrow H=12}\)

H to wysokość graniastosłupa
ODPOWIEDZ