ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Trruskawka92 »

Bardzo proszę o pomoc z zadaniem:

w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze 60stopni. Promień okręgu opisanego na podstawie ma długość 10. oblicz długość krawędzi bocznej ostrosłupa.

Z góry dziękuję!
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: lukasz1804 »

Gdzie w tym ostrosłupie jest dany kąt? Między którymi odcinkami? (mogą być w pierwszej chwili niewidoczne, może trzeba je zaznaczyć na odpowiednim rysunku bryły )
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Trruskawka92 »

kąt jest dany między wysokością ściany bocznej a jej rzutem na podstawę?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: lukasz1804 »

Dokładnie tak. A ten jej rzut na podstawę to promień okręgu wpisanego w podstawę (o długości połowy promienia okręgu opisanego na podstawie - wynika to z własności trójkąta równobocznego).
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Trruskawka92 »

więc mogę wykorzystać do tego twierdzenie sinusów?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: lukasz1804 »

Nie bardzo. Kąt 60 stopni leży przy boku długości promienia okręgu wpisanego w podstawę, a nie naprzeciw tego boku. Zauważ jednak, że trójkąt powstały z wysokości ściany bocznej, promienia okręgu wpisanego w podstawę oraz wysokości ostrosłupa jest trójkątem prostokątnym. W każdym ostrosłupie prostym (w szczególności w prawidłowym) wysokość jest prostopadła do płaszczyzny podstawy, więc tym bardziej do dowolnego odcinka zawartego w podstawie.
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Trruskawka92 »

No to ja już nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie ;/
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: lukasz1804 »

Skoro dany kąt jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym, to można wykorzystać definicję jednej z funkcji trygonometrycznych tego kąta. Proponuję definicję kosinusa.
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Trruskawka92 »

no to obliczyłam z tego wysokość ściany bocznej i wysokość ostrosłupa
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: lukasz1804 »

Wystarczy wysokość ściany bocznej. Spójrz teraz na ścianę boczną. Jest ona trójkątem równoramiennym - obliczyłaś wysokość w tym trójkącie (opuszczoną do podstawy), oblicz jeszcze połowę długości krawędzi podstawy (np. z danej długości promienia okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa). Wystarczy wówczas skorzystać z twierdzenia Pitagorasa (połowa ściany bocznej jest trójkątem prostokątnym).
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Trruskawka92 »

A w jaki sposób mogę obliczyć tę połowę długości krawędzi podstawy?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: lukasz1804 »

Jeśli przez \(\displaystyle{ a}\) oznaczyć krawędź podstawy ostrosłupa, to promień okręgu opisanego na podstawie (trójkącie równobocznym) ma długość \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{3}}\). Stąd i z założenia jest \(\displaystyle{ a=10\sqrt{3}}\).
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Trruskawka92 »

Dziękuję bardzo za cierpliwość i pomoc. Wyszło mi:)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2010, o 19:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ