Graniastosłup o podstawie trapezu równoramiennego.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Vesper01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Graniastosłup o podstawie trapezu równoramiennego.

Post autor: Vesper01 »

Witam jestem tutaj, na forum nowa, więc mam nadzieję, że umieszczę wszystko w prawidłowych działach ).
Mam takie zadanie o graniastosłupie, ale nie jestem pewna czy mi dobrze wyszło, pewnie znajac mnie zrobiłam całe źle .

Podstawą graniastosłupa jest trapez równoramienny o podstawach 56 cm i 28 cm oraz wysokości 25 cm. Wysokość graniastosłupa H= 10 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły. Wykonaj odpowiedni rysunek.

I teraz robimy rysunek, nie ma żadnego problemu, wypisujemy dane i szukane.
Dalej:
\(\displaystyle{ P_p= \frac{(a+b)h}{2} \\
P_p=\frac{(56+28)25}{2} \\
P_p=1050\\
P_b= ( 2aH)+(2bH) \\
P_b= ( 2 \cdot 56 \cdot 10) + ( 2 \cdot 28 \cdot 10)\\
P_b=1680\\
P_c= P_b+2P_p \\
P_c= 1680+(2 \cdot 2100)
P_c=3780 cm^2}\)

Coś duzy wynik wyszedł....
Ostatnio zmieniony 30 lis 2010, o 14:41 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
smerfetka007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 3 lip 2005, o 18:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 34 razy

Graniastosłup o podstawie trapezu równoramiennego.

Post autor: smerfetka007 »

Pb jest źle liczone, musisz najpierw obliczyć jaką długość mają ramiona trapezu, i uwzględnić je, gdy obliczasz Pb. Spójrz na narysowany obrazek i zobacz jakie ściany boczne dodajesz. Jakie są krawędzie podstawy.
Po drugie w Pc podwójnie dodałaś podstawy (w linjce niżej nie dodałaś, ale umieściłaś zapis nieprawidłowy wyżej tzn. 2*2100 ). Powinno być:
\(\displaystyle{ Pc= Pb+2Pp=Pb+2*1050=Pb+2100}\)
ODPOWIEDZ