Zadania dotyczące graniastosłupów prawidłowych powiązane z trygonometrią.
-- 28 lis 2010, o 20:38 --
witam, mam problem z zadaniem, oto jego treść:
Wyznacz miary kątów nachylenia przekątnej sześcianu do:
a) płaszczyzny podstawy,
b) krawędzi podstawy,
Odczytaj przybliżenia miar kątów z tablic trygonometrycznych.
Proszę o wyliczenie miar i opis wykonania.
Graniastosłupy prawidłowe powiązane z trygonometrią
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Graniastosłupy prawidłowe powiązane z trygonometrią
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\) - przekątna ściany (podstawy także)
a) liczysz \(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{a}{d}}\)
b) liczysz \(\displaystyle{ tg\beta= \frac{d}{a}}\)
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\) - przekątna ściany (podstawy także)
a) liczysz \(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{a}{d}}\)
b) liczysz \(\displaystyle{ tg\beta= \frac{d}{a}}\)