Proszę o pomoc z zadaniem:
Jakie kąty tworzą z podstawą przekątne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, gdy wysokość graniastosłupa jest równa krawędzi podstawy?
graniastosłup prawidłowy sześciokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Podpowiem, że dłuższa przekątna sześciokąta foremnego o boku \(\displaystyle{ x}\) to \(\displaystyle{ 2x}\), a krótsza \(\displaystyle{ x \sqrt{3}}\).
Tangens pierwszego kąta to \(\displaystyle{ \frac{x}{2x}= \frac{1}{2}}\), a drugiego - \(\displaystyle{ \frac{x}{x\sqrt3}= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\).
Tangens pierwszego kąta to \(\displaystyle{ \frac{x}{2x}= \frac{1}{2}}\), a drugiego - \(\displaystyle{ \frac{x}{x\sqrt3}= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\).