Bardzo proszę o pomoc z zadaniem:
dany jest prostopadłościan o podstawie kwadratowej. Znajdź stosunek krawędzi bocznej do krawędzi podstawy, wiedząc, że przekątna prostopadłościanu nachylona jest do podstawy pod kątem 60stopni.
prostopadłościan o podstawie kwadratowej
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
prostopadłościan o podstawie kwadratowej
Kąt ma \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\), więc patrzysz na to jak na połowę trójkąta równobocznego. Przekątna graniastosłupa jest 2 razy dłuższa niż przekątna podstawy. W podstawie masz kwadrat, czyli przekątna kwadratu to \(\displaystyle{ a\sqrt2}\), przekątna graniastosłupa jest 2 razy dłuższa, więc ma \(\displaystyle{ 2\sqrt2}\). Wysokość z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ \left( a\sqrt2\right)^2+H^2=\left( 2a\sqrt2\right)^2}\)
\(\displaystyle{ \left( a\sqrt2\right)^2+H^2=\left( 2a\sqrt2\right)^2}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
prostopadłościan o podstawie kwadratowej
\(\displaystyle{ \frac{h}{\sin{60^{\circ}}}= \frac{a \sqrt{2} }{\sin{30^{\circ}}} \Rightarrow \frac{h}{a}= \frac{ \sqrt{2}\sin{60^{\circ}} }{\sin{30^{\circ}}}}\)