Objętość walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
calleance25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

Objętość walca

Post autor: calleance25 »

Jezeli zwiekszymy wysokosc walca o 4 cm to jego objetosc zwiekszy sie o \(\displaystyle{ 196\pi\ cm^{3}}\). Oblicz promien podstawy walca.
Mam problem z ułożeniem równania bo zadanie niby banalne ale jakoś mi nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 27 lis 2010, o 20:14 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Objętość walca

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ \pi r^2(h+4)=\pi r^2h+196\pi}\)
ODPOWIEDZ