Oblicz pole powierzchni bocznej stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
elo111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: elo111 »

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka w którym tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60^\circ}\) ,a suma długości promienia podstawy i tworzącej wynosi \(\displaystyle{ 21}\) cm.

\(\displaystyle{ P _{b} = \pi rl}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 60^\circ}\)
\(\displaystyle{ r + l = 21}\)

Nie mam pomysłu co można wyliczyć...pomószcie
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, o 10:36 przez elo111, łącznie zmieniany 2 razy.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: TheBill »

Wykonaj rysunek. Narysuj sobie trójkąt prostokątny o bokach: promień, wysokość stożka, tworząca.
Skorzystaj z własności trójkąta \(\displaystyle{ 30, 60, 90}\).
elo111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: elo111 »

Zrobiłem rysunek ale nadal nie wiem co tu mogę wyliczyć ani promień ani wysokość ani tworzącą
AU
AU
stozek.gif (2.25 KiB) Przejrzano 59 razy
chyba że chodzi o to
jeśli oznaczymy sobie długość przyprostkątnej AC przez \(\displaystyle{ a}\), to długość przyprostokątnej AB będzie równa a \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) a długość przeciwprostokątnej BC będzie równa \(\displaystyle{ 2a}\).
To w mojim przypadku \(\displaystyle{ a = 2r}\) więc mam \(\displaystyle{ 2r}\), \(\displaystyle{ 4r}\) i \(\displaystyle{ 2r\sqrt{3}}\)
czyli: \(\displaystyle{ l = 2r\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h = 4r}\)
\(\displaystyle{ r + 2r\sqrt{3} =21/:3}\)
\(\displaystyle{ r\sqrt{3} = 7}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{7}{\sqrt{3}} = \frac{7 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ l = 2(\frac{7 \sqrt{3} }{3})*\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ l = \frac{14\sqrt{3}}{3}*\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ l = 14}\)
dobrze ?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: TheBill »

Źle skorzystałeś z tej "własności"
Własność trójkąta \(\displaystyle{ 30, 60, 90}\), najlepiej zapamiętać tak:
Naprzeciw kąta o mierze \(\displaystyle{ 30^o}\) jest najkrótszy bok, czyli w naszym przypadku to jest \(\displaystyle{ r}\).
Naprzeciw kąta o mierze \(\displaystyle{ 60^o}\) jest średniej długości bok, czyli w naszym przypadku \(\displaystyle{ r \sqrt{3} = H}\)
Naprzeciw kąta o mierze \(\displaystyle{ 90^o}\) jest nadłuższy bok, czyli w naszym przypadku \(\displaystyle{ 2r=l}\)

Poza tym, w Twoich obliczeniach, zauważyłem błędne dodawanie: \(\displaystyle{ r + 2r\sqrt{3} \neq 3r\sqrt{3}}\)

Proszę pisz popranie: "pomóżcie"
elo111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: elo111 »

Już mi kolega powiedział że to się z cosinusa liczy nie potrzebne te wszystkie właściwości.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Oblicz pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: TheBill »

Gdybyś miał wiek w profilu nie było by problemu...
ODPOWIEDZ