wysokość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grójec
- Podziękował: 1 raz
wysokość ostrosłupa
krawędź boczna ostrosłupa prawidowego trójkątnego ma długość 12, a jego ściana boczna tworzy z podstawą kąt o mierze 70 stopni. oblicz wysokość tego ostrosłupa i długość jego krawędzi podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) - wysokość podstawy
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ k=12}\) - krawędź boczna
\(\displaystyle{ \begin{cases} ctg70^o= \frac{ \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} }{H} \\ ( \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} )^2+H^2=12^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) - wysokość podstawy
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ k=12}\) - krawędź boczna
\(\displaystyle{ \begin{cases} ctg70^o= \frac{ \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} }{H} \\ ( \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} )^2+H^2=12^2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grójec
- Podziękował: 1 raz
wysokość ostrosłupa
mam to obliczyć jako uklad rownan? bo mam obliczyć wysokośc:( sorry ale nie rozumiem.