Oblicz objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 2 razy
Oblicz objętość graniastosłupa
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Krótsza przekątna rombu ma długość12 i tworzy z krawiędzią podstawy kąt 60. Kąt miedzy krótsza przekątna rombu i krótszą przekątna graniastosłupa ma miare 30. Oblicz objętość graniastosłupa.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz objętość graniastosłupa
skoro krótsza przekątna z krawędzią podstawy tworzy kąt 60 stopni to jest to trójkąt równoboczny...o bokach a=12
i teraz z własności trójkąta o kątach 30,60,90 trzeba wyliczyć wysokość czyli:
\(\displaystyle{ H \sqrt{3} =12}\)
i teraz z własności trójkąta o kątach 30,60,90 trzeba wyliczyć wysokość czyli:
\(\displaystyle{ H \sqrt{3} =12}\)